- Milyen képesítést kapnak a szemináriumon résztvevők?

A rönkházépítő/gerendaházépítő, mint önálló mesterség nem OKJs végzettség, az ács szakma részét képezi. Nálunk ezek az ismeretek nem szerepelnek a tananyagban, külön tanfolyamokon lehet elsajátítani, jelenleg nálam, továbbá külföldön Németországban, USA-ban, Kanadában.


- Valóban elegendő e az öt nap a rönkházépítés/gerendaházépítés technikájának elsajátítására?

Azt, hogy milyen ismeretet, mennyi idő alatt lehet megszerezni, az annak jellegétől függ. Egy idegen nyelvet évekig tart megtanulni, de pl. palacsintát sütni max. 30perc. Nem képezi a szeminárium részét az összes eddig kialakult rönkházépítési/gerendaházépítési technika és kötésfajta, csak a legjobban bevált és a jelenleg leginkább elterjedt „Saddle Notch” –val/dovetail notch-val foglalkozunk.


- Elegendő ismeretet szerezek a szemináriumon ahhoz, hogy később önállóan is tudjak építeni?

Egy rönkház/gerendaház minimum 32db egymásba illesztett rönkből/gerendából áll, amik mind ugyanazzal a technikával kerülnek megmunkálásra. A tanuláshoz és a gyakorláshoz elegendő 1 – 2 rönköt/gerendát közösen beillesztenünk, a többi ugyanaz.


- A tanultak alapján fel fogok tudni később építeni egy nagy házat?

Érdemes a szeminárium után, először egy kis kerti házat ( pl. 3x3m-est) építeni gyakorlás céljából. Amennyiben ezt megfelelően elkészül, úgy a nagy is biztosan sikerülni fog, mivel csak a méretek változnak, az építési technika ugyanaz marad.


- Igaz e, az az állítás, miszerint rönkházat/gerendaházat csak Finnországban nőtt fából lehet építeni?

Erdélyben jelenleg is megtalálhatók olyan rönkházak/gerendaházak, amelyeket 200 – 300 éve építettek helyi faanyagból, és még mai is állnak.


- Honnét tudok farönköket beszerezni?

Erdészetektől, fatelepekről vagy egyedi hirdetések alapján pl, az internet segítségével.


- Nincs faiparral kapcsolatos végzettségem, részt vehetek-e a szemináriumon?

Nem szükséges semmilyen előképzettség, mindenki jelentkezhet, aki a rönkházépítés/gerendaház építést meg szeretné tanulni.